Bejelentés


szemfórum szemünk...szemünk..te mindenünk..www.alternativszemdr.hu
DR. SZEM EGÉSZSÉGKÖZPONT

Ugrás a tartalomhoz

Részletes keresés Fórum kezdőlap ‹ DR. SZEM EGÉSZSÉGKÖZPONT ‹ Dr.Szem Egészségközpont Betűméret megváltoztatása Nyomtatóbarát verzió GyIK Regisztráció Belépés Szemfenék vizsgálat fontossága
Látás és Életmód Studió:
szemüveg készítés,
kontaktlencse illesztés,
életmód tanácsadás,
teljeskörű szemvizsgálat,

teljeskörű alternativ állapotfelmérés
Hozzászólás küldése 4 hozzászólás • Oldal: 1 / 1
Szemfenék vizsgálat fontossága
Szerző: ozsvathmari Dátum: kedd feb. 05, 2008 8:15 am

Az inzulin intolerancia

Korábbi kísérletekben már vizsgálták, hogy az ún. inzulin-intolerancia amikor a szervezetnek több inzulinra van szüksége ugyanannyi glükóz megemésztéséhez összefüggésben áll-e a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Ez a tanulmány bebizonyította, hogy az inzulin-intolerancia hatására nő az érelmeszesedés mértéke, azaz emelkedik a koleszterin és az egyéb zsírszerű anyagok mennyisége az érfalakban.A dohányzás káros hatásai


A dohányzás nemcsak a cukorbetegség, hanem köztudottan a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is emeli, de a két betegségnek ezen kívül még sok közös rizikófaktora van. A kutatások eredményeinek tekintetében elmondhatjuk, hogy a dohányzás csaknem olyan mértékben hozzájárulhat a diabétesz kialakulásához, mint az elhízás, illetve az eddig megismert egyéb tényezők


A fentebb olvasotakkal kapcsolatosan csak meg tudom erősíteni, hogy a szemfenék az egyetlen hely, ahol élőben lehet látni az erek állapotát, az ereken történt elváltozásokat.lehet látni a szűkebb érrendszert,a magasabb vércukorszintet, a meszesedést is.
Mindebből következik, hogy a szemfenék vizsgálat fontos kiegészítője az egyéb betegségeknek is a pontos diagnózis felállításában.ozsvathmari

Hozzászólások: 177
Csatlakozott: kedd máj. 08, 2007 7:47 am Vissza a tetejére
--------------------------------------------------------------------------------

sdzemfenék a magas vérnyomásban
Szerző: acsbihajnal Dátum: csüt. feb. 07, 2008 11:56 am

A magasvérnyomásbetegségben előforduló szemfenéki tünetek

szemfenék, hipertonia, magasvérnyomás


A belgyógyász kollégák számára a legtöbb konziliárusi segítséget a magasvérnyomásbetegség (hipertónia) szemfenéki stádiumának meghatározásában adják a szemészek.

A hipertónia kezdetén csak finom érelváltozások láthatók a szemfenéken, bizonyos helyeken érszűkületek jelentkezhetnek, amelyek a kezdeti szakaszban a vérnyomás rendezése után még visszafejlődhetnek. Később ezek a tünetek fixálódnak, azaz a vérnyomás normalizálódása után sem fejlődnek vissza.

A hipertónia korai és még kezelhető stádiumaiban csak az ereken találunk elváltozásokat, későbbiekben a látóhártya (retina) szövetére, illetve a látóidegfőre is ráterjedhetnek a tünetek. Az értüneteket elsődleges tüneteknek nevezzük, a retinális tüneteket másodlagos, azaz következményes tüneteknek.

Az elsődleges tünetek kialakulásában a retina arterioláinak (odavezető kiserek) ellenállása játszik szerepet, vagyis az arteriolák összeszűkülnek, ezzel szemben a vénák (elvezető kiserek) tágulatokat mutatnak. Azokon a helyeken, ahol a vénák és az artériák találkoznak, közös kötőszöveti hüvellyel rendelkeznek, ezért az arteriolákban lévő magasabb vérnyomás a vénák falát összenyomja, a kereszteződés helyén úgy látszik, hogy a vénák "összenyomódnak".
A magasvérnyomásbetegségben
előforduló jellegzetes kereszteződési tünetek.
Enyhébb esetekben a véna ki tud térni ez elől, ám amennyiben még magasabb értékre áll be a nyomás, a kereszteződés mögötti vénaszakaszban pangás alakul ki, azaz a vér nem tud elvezetődni, ezért a vér "kipréselődik" az érfalból, a retinában vérzések (sötétpiros foltok) keletkezhetnek.

A másodlagos tünetek során természetesen a retina szövete is károsodik, s a belgyógyász figyelmét azonnal felhívják, hogy hasonló, párhuzamosan futó károsodásokat lehet felfedezni a vese szövetében is. A szemfenéken fehéres, puha",gyapottépésszerű "gócokat figyelhetünk meg, amelyek oka, hogy az érintett területeken az arteriolák elzáródhatnak és itt finom kiesési tünetek, azaz mikroinfarktusok keletkeznek a retinában. Ezek a gyapottépésszerű gócok általában nem nagy kiterjedésűek, de ha sok van belőlük, komoly keringéskárosodásra utalnak.

Az éleslátás helyének területe körül kemény degenerációs gócok jelenhetnek meg. Ezeknek a széle éles határú, sárgás színű, bennük koleszterinkristályok, zsírok rakódhatnak le, jellemző kör alakú gyűrűt vagy csillagformát vonnak az éleslátás helye köré, s szintén szöveti elhalásra utalnak.

A magasvérnyomásbetegségben vérzések jelenhetnek meg a szemfenéken, amelyek krónikus pangás jelei. Ha a vénák falában kialakuló nyomás meghaladja az érfal ellenállását, a vér kipréselődik az érből. Attól függően, hogy milyen mélységben történik a vérzés, más és más alakú lehet. A mélyebb retinarétegekben keletkező vérzések gömb alakúak, nehezen szívódnak fel, a felszínesebbek az idegrostréteg állományában keletkeznek, szerkezetük csíkolt, úgy mondjuk, hogy lángnyelvszerű. Az utóbbiak könnyebben szívódnak fel.

A magasvérnyomásbetegség végstádiumában a szemfenéki pangás a látóidegfőre is kiterjed, a normálisan a környezetéből nem kiemelkedő, éles határú, sárgásfehér látóidegfő határa elmosódottá válik, környezetéből több milliméternyire kiemelkedhet, színe megváltozik (a pangás és a vérzések miatt vörössé válhat), környezetében nagy kiterjedésű, lángnyelvszerű vérzések alakulnak ki. Ez az állapot szükséghelyzetet jelent, mert természetesen a vesében és az egyéb szervekben is ilyen súlyos a mikrokeringés zavara. Szerencsére ennyire súlyos szemfenéki képpel csak ritkán találkozik a gyakorló szemész.

A magasvérnyomásbetegség szemfenéki stádiumainak beosztása

I. stádium: átmeneti arteriola-szűkületek
II. stádium: fixált érelváltozások (kereszteződési tünetek)
III. stádium: puha és kemény degenerációs gócok
IV. stádium: az első három stádium és papillapangás.
Hipertóniában az első két stádium prognózisa jó, a vérnyomás gyógyszeres rendezése a szemfenéki és természetesen a vese- és egyéb érrendszeri tünetek előrehaladását megállítja, a beteg folytathatja addig megszokott életformáját. A harmadik és negyedik stádiumban súlyos, általános, a szervezet egészét érintő megbetegedésről van szó, sajnos sok esetben gyógyszeres kezeléssel kevéssé befolyásolható kórlefolyásról. Ezeket a stádiumokat el kell kerülni.

Terhességi retinopathia

A terhesség késői szakaszában kialakuló, magas vérnyomással társuló szemfenéki elváltozás, amely a retina ödémáját, az erek szűkületét és kaliberingadozását okozhatja, azaz az esetek többségében a tünetek a magasvérnyomásbetegség I. és II. stádiumára hasonlíthatnak. Súlyos esetekben a látóidegfő pangását is észlelhetjük, illetve retinális szintű elváltozások is kialakulhatnak, amelynek a retina leválása is lehet a következménye. Utóbbi tünetekkel a terhesgondozás megszervezése óta nagyon ritkán lehet találkozni. A vérnyomás emelkedését és a szemfenéki tünetek jelentkezését komolyan kell venni, mert kezeletlen esetekben görcsökkel járó, életveszélyes állapot léphet fel.N.Z.Zs..Örülök, hogy ÍÖnökre találtam, hiszem szemmel és egészséggel foglalkozó orvos nagyon kevés van, mert az orvosok nem érnek rá tanácsot adniacsbihajnal

Hozzászólások: 57
Csatlakozott: csüt. jún. 21, 2007 7:39 am
Tartózkodási hely: budapest Vissza a tetejére
--------------------------------------------------------------------------------

életünk végéig
Szerző: acsbihajnal Dátum: csüt. feb. 07, 2008 12:12 pm

Az ember fejlődése és beilleszkedése azon múlik, hogy mennyire képes alkalmazkodni fizikai, biológiai és társadalmi környezetéhez. A megfelelő alkalmazkodás alapfeltétele, hogy felismerje a számára fontos környezeti információkat. Az információk döntő többségét a látással, szemünk segítségével szerezzük, ezért legfontosabb érzékszervünk a szem.A normális látáshoz elengedhetetlen az úgynevezett kétszemes együttlátás. Ennek kialakulása hosszú fejlődés eredménye a gyermek életében. Kéthónapos korban még csak fény- és alaklátás észlelhető, mire azonban a gyermek elindul, azaz 8-9 hónapos korra biztonságos tér- és mélységlátásnak kell kialakulnia. Ehhez két feltétel szükséges: legyen éleslátás - azaz ne legyenek fénytörési hibák -,valamint a szemeknek minden irányban egyformán, szinkron kell mozogniuk.

A hibák megítélésére már két-három hónapos kortól lehetőség van a gyermekszemészeti szakrendeléseken. A fénytörési hibák, a kancsalság és a fejlődési rendellenességek idejében történő felismerésével és megfelelő kezelésével az esetek döntő többségében már iskolába kerülés előtt jó látás érhető el.

Külön ki kell emelni a serdülő kor elején jelentkező, ma már civilizációs betegségnek számító rövidlátást. Ennek örökletes tényezőit nem védhetjük ki, de sokat tehetünk a külső körülmények javításával a progresszió megakadályozására. (távolás,megvilágítás, TV-nézési szokások, stb.) Sok fiatal kapja ilyenkor élete első szemüvegét, mely tapasztalatom szerint komoly lelki problémákat szokott okozni. Fontos, hogy a szülők is tisztában legyenek azzal, hogy a gyermeke miért kapott szemüveget és hogyan kell viselnie. A színtévesztés, mint örökletes eltérés egész életre szól, de csak a pályaválasztásnál jelenthet gondot. A korai felismerés segít gyermekünk helyes pályaválasztásában.

Felnőtt korban is alapvető cél az éleslátás megtartása. A töréshibák korrekcióján kívül a látásromlást okozó betegségekre is figyelnünk kell. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, érelmeszesedés szemfenéki elváltozásokat okozva a látást is jelentősen ronthatják. A rendszeres szemészeti ellenőrzések lehetőséget adnak az alattomosan kezdődő és veszélyes zöldhályogok korai felismerésére is. A szürkehályog okozta látásromlással a betegek maguk fordulnak szemorvoshoz. Korszerű műlencsék beültetésével ma már vastag szemüvegek viselése nélkül is elérhető a jó látás.

A szemészeti problémák és így a szemész szakorvosi ellátás végigkísérik egész életünket.Örülök, hogy ÍÖnökre találtam, hiszem szemmel és egészséggel foglalkozó orvos nagyon kevés van, mert az orvosok nem érnek rá tanácsot adniacsbihajnal

Hozzászólások: 57
Csatlakozott: csüt. jún. 21, 2007 7:39 am
Tartózkodási hely: budapest Vissza a tetejére
--------------------------------------------------------------------------------

új
Szerző: ozsvathmari Dátum: hétf. márc. 17, 2008 9:05 am

Az időskori sárgafolt sorvadás (makula degeneráció) kezelési lehetőségei

sárgafolt, makula, degenerácxió, sorvadás


Amerikai szemészek egy többközpontú klinikai vizsgálatot indítanak az időskori makula degeneráció kezelésében jelenleg alkalmazható két készítmény biztonságosságának és hatékonyságának összehasonlítása céljából. A két vizsgált gyógyszer a Lucentis (ranibizumab) és az Avastin (bevacizumab).A sárgafolt, a makula retina azon része, mely az éleslátásért a szemben. A makula degeneráció két típusát a szerint különböztetjük meg, hogy a makulán láthatók-e újonnan növekvő, kóros erek (nedves forma), vagy sem (száraz forma).

A száraz forma a gyakoribb, az összes eset 85-90%-át teszi ki. A nedves forma azonban sokkal súlyosabb látásvesztéshez vezet.

Nedves típusú makula degenerációról akkor beszélünk, amikor a retina mögötti kóros érburjánzás eléri a sárgafoltot is. Ezek az újonnan képződött erek áteresztik a vért és a folyadékot, ezáltal károsodik a makula, melynek következtében gyorsan alakul ki a látásromlás.

A sárgafoltot károsító betegség a vakság vezető oka az időskorú népesség körében. Az időskori makula degenerációval összefüggő látásromlás miatt a beteg elvesztheti függetlenségét, és romlik az életminősége

A Lucentis 2006. júniusában kapott FDA engedélyt, előrehaladott vagy nedves makula degeneráció kezelésére. Az engedélyezést klinikai vizsgálati eredményekre alapozták, melyek azt mutatták, hogy a Lucentis csökkenti a nedves típusú makula degeneráció előrehaladását, és a betegek közel egy harmadánál javítja is a látást.

Az Avastin a Lucentis-szel rokon termék. 2004-ben engedélyezte az FDA előrehaladott vastagbélrák injekciós kezelésére, és ezáltal lehetőség nyílt más betegségekben történő, ún. off-label alkalmazására is; így széles körben használták a nedves makula degeneráció kezelésére is. Vélekedések szerint, az Avastin hosszabb ideig marad a szemben, mint a Lucentis, így talán ritkábban kell az injekciókat adni.

A Lucentis-Avastin összehasonlító vizsgálatban meghatározható lesz majd a két kezelés relatív biztonságossága és hatékonysága, 1200, nedves típusú makula degeneráció miatt kezelt beteg követése alapján.

A vizsgálat során a látásélesség változását veszik majd elsődlegesen figyelembe. Másodlagos szempontként elemzik majd a kezelések számát, az ideghártya anatómiai eltéréseit, a kezelés mellékhatásait és költségeit is. A remények szerint, a vizsgálat hozzájárulhat a nedves típusú makula degeneráció jobb kezeléséhez. Ha ugyanazt a gyógyulási eredményt kevesebb kezelés mellett lehetne elérni, azzal mérsékelhetők lennének a költségek és a kezelés betegre háruló terhei.

The National Institutes of Health (NIH)ozsvathmari

Hozzászólások: 177
Csatlakozott: kedd máj. 08, 2007 7:47 am Vissza a tetejére
--------------------------------------------------------------------------------

Hozzászólások megjelenítése: Összes hozzászólás1 nap7 nap2 hét1 hónap3 hónap6 hónap1 év Rendezés SzerzőElküldés idejeTéma NövekvőCsökkenő

--------------------------------------------------------------------------------
Hozzászólás küldése4 hozzászólás • Oldal: 1 / 1

Vissza: Dr.Szem Egészségközpont
Ugrás: Fórum kiválasztása ------------------ DR. SZEM EGÉSZSÉGKÖZPONT Dr. Ozsváth Mária Dr.Szem Egészségközpont Diéta
Ki van itt
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

Fórum kezdőlap A csapat • Fórum sütik törlése • Időzóna: UTC + 2 óra Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!